Khamis, 16 Mei 2013

Turutkan hati mati~

       Alhamdulillah..  Abis da kelas pagiku pada hari ni. Just nak tunggu kelas yang seterusnye je la pulak pukul 6 petang satg. Kelas pengarangan laman web..he.. Best! haa.. Apa khabar anda yang di seberang sana? Harapnya sihat ye ^_^

      Hati dan nafsu sering berkait. Bila hati terikut dengan nafsu, maka hati akan jadi rosak. Begitu lah juga bila kita sentiasa manjakan ia.. Pada mulanya ia akan mengajak dan mengajar bahawa ia tidak akan ada apa2. Namun berwaspadalah dengan nafsu kerana nafsu ini nafsu yang mampu merubah diri sampai tahap nanti da hilang ke mana ntah identiti diri yang baik hatinya satu masa dulu.

    Bila tiba2 lah terlintas untuk mencuba sesuatu yang tidak baik pada pertama kalinya, cakaplah pada Hati bahawa anda tidak mahu. Kerana pada awalnya memang malu namun setelah berkali mencuba dan mengulangi hati akan rasa mahu. Mahu terhadap kebaikan xde masalah. TERUSKAN! tapi mahu utk ke arah kejahatan. NAUZUBILLAH, elakkan. Nak berubah ke arah kebaikan itu memerlukan satu mujahadah yang cukup kuat. Pasti dalam proses kembali itu pelbagai ujian akan timbul. Tekadkan diri dan bulatkan niat agar Hati tidak goyah.

   Allah S.W.T ini Maha Penyayang, Maha Pengampun dan Maha Mengetahui, even banyak mana pun salah kita, Allah masih terus membuka pintu taubatNya. Atas diri kita sama ada ingin ke arah pintu tersebut atau pun tidak.

 "INGATLAH! HATI INI CENTRE OF WHAT YOU WANT TO DO, BILA HATI MAHUKAN YANG BAIK,MAKA BAIKLAH SELURUH ISINYA, KALAU HATI TURUTKAN YANG BURUK, MAKA BURUKLAH SELURUH ISINYA. "

   Masih belum terlambat untuk kita menadah tangan berdoa dan bersujud kepadaNya. Moga kita sentiasa dirahmati dan diberkati.

dakmun~Tiada ulasan:

Catat Ulasan