Selasa, 10 Mei 2011

Dua Kali!! Two Times!!

Assalamualaikum..

Hello there?..Pernahkah antum mengalami situasi begini???

1) Seorang diri
2)Jarum di E??
3)Tekan tak pergi??
4)Mati last skali..

agak2nya ape eh???Dapat teka?? Mantoopp..hehe..power la..



Itulah pengalaman yang ana baru rasai..Memang mendidik jiwa utk lebih sabar dan tenang..Dalam sehari leh jadi smpai 2 kali..huhu..

218.6 S

Inilah nombor keramat yang menjadi titik bersejarah dalam hidup ana..he..Di saat meningkat kelajuan, akhirnya akur ditelan kematian..Akhirnya makin lama makin perlahan dan suara keluhan semakin kedengaran (perghh).. Tak ku sangka di sini lah jodoh pertemuan kita wahai la 218.6 S

5km sebelum perhentian Bukit Gantang

Haha..yaa..inilah pengalaman ana kehabisan minyak ketika memandu..atas highway..Memang buntu la masa tu..Ditambah lak dengan matahari yg semakin terbenam..Tengok kereta je la pastu..Mujur la ade sahabat2 ana yang sudi membantu..Dari jauh mereka datang..Demi sahabat tersayang (cewah)..Alhamdulillah.. Syukran akh Amirul dan Akh Aiman..Moga Allah murahkan rezeki antum..


Ana terkandas kat sini (218.6s) nak dkat lebih 1 jam gak la..Dari jam 6.50 smpai la kawan ana sampai pada jam 8.05 malam..Masa tu dalam perjalanan nak pergi berbuka puasa kat umah cikgu ana kat Kuala Kangsar..Tak sangka lak last2 jadi begini..Padah tak isi minyak awal2..Adoi

inilah juadah berbuka di atas lebuhraya..Alhamdulillah ada gak.. Thanks to Cikgu yg kasi coklat ni..Dapat kat Klang ni

Duduk la sorang2 tengok kereta lalu

Bila kawan ana smpai bersama minyak petrol, kami pun isi lah (blurrp..kete buka pose) and perjalanan diteruskan..Ana ajak kwn ana buka puasa lagi lpas solat kat RnR Bukit Gantang..Alhamdulillah kenyang..Tak lupa jugak ana isi minyak lagi rm10..so dlm tank ade rm20..Kalo ikut calculation ana..Maklum la meter rosak..he

merasa wat speed trap ni..hehe..

JALAN IPOH - LUMUT

ehem..ni lokasi kedua dugaan pada ana..Jalan ni agak seram kerana tidak ade lampu jalan..And jalan ni gak orang agak takut nak lalu sebabnya banyak penyamun..Ntahla..Yang ana tw seram je sbb mmg totally gelap la..

Sebelum stuck kat tmpat bertuah tu..Ana hmpir terlibat dlm kemalangan melibatkan seekor (sebab tukang bawak x reti nak jinakkan) motor yang hampir2 melanggar kereta ana..Yang pasti dia lah yang salah kerana laju dan melanggar lampu merah..Mujurlah x kene..Memang bunyi drift (eeeeettttt) la..Ditambah dengan jeritan (ooooooooooi) dari ana..Ditambah lak ngan tekan hon sepenuh hati..Ana mmg syukur tak kena..Alhamdulillah..

Akan tetapi..elok je da elak tu..Tak jauh dari tempat kejadian..Kereta ana meragam..Adoi..Minyak abis lagi!! (ayaya)..Ana tak ingat nak isi minyak masa kat kuala kangsar..BIla da terkandas..Ana cuba mintak orang tolong berhenti..Tp apakan daya..Yang mampu dilihat hanya orang naekkan lampu tggi dan terus memecut..Ana ngan cuaknya jalan gelap tmbah anjing yang duk menyalak kat ana..Jam hmpir 12 malam..ana cuba tenangkan diri..Dengar IKIM..

Akhirnya ada gak yg berani berhenti..Sorang brother tu la..

bro : ni apsal sorang2 kat sini ni
ana: Minyak abis bang
bro: Bak duit..(mak aih..ana da gabra..)
ana: Xpe2 sy da tepon abg da suh dtg sini bwk minyak
bro: bahaya ko duk sorang2 kat sini..Sini kwsn byk penyamun..
ana: yeke..Adoi..nak wat camne..
bro: (pegang nset)..Hello wan..tolong datang sini bw minyak rm5..ni ada dak melayu kt ni sorang2 kat sini

-end-

Macam tu la ceritanya..akhirnya bro ag sorang yg datang tu polis..Bawak minyak and iring ana pergi stesen minyak yg terdekat.. JAm 1 pgi ana sampai umah..

Macam2 ana dapat..

Jika nak dianologikan kisah ana ni..Ia ibarat kehidupan kita..Kereta itu adalah kita dan minyak adalah amalan kita..

Andai sebesar mana pun @ secanggih mana pun sang kereta..Andai tiada persiapan di dalamnya
(minyak) yang berfungsi utk pastikan kita sampai ke destinasi yg dituju..Pasti kita akan terkandas di pertengahan JALAN..Mudah-mudahan amalan selama ni dapat melancarkan perjalanan kita hingga benar-benar sampai ke destinasi Pilihan..amin3..

Wallahua'lam..Wassalam

17 ulasan:

  1. even kesian, tp ttp x dpt nak tahan gelakkk.. ekeke.. anyway, Alhamdulillah achik selamat and dpt mcm2 hikmah..=) mantap la..

    BalasPadam
  2. huhu..bkan sng nak dapt rase pengalaman camni..ngee..tp len kali beringat da la..smpai 2kali sehari ni mmg jenuh la..Alhamdulillah temui mutiaranya..^^

    BalasPadam
  3. huh..pengalaman yg sngt menakutkan..boleh plak lupa nk isi mnyk untuk kali kedua..x knl erti serik ke?he3..

    BalasPadam
  4. lupa sbb keluar dari kuala kangsar ikt jln short cut..Selalu isi je..semalam lak x isi..pengalaman2..

    BalasPadam
  5. mak aihhh...kalau den la kne cmni...huhu...
    seram2....nseb baik hg laki
    tp, laki pn bhye gak skrg ni...kn??
    nseb baik ad org yg baik tlg...
    ish3...

    p/s: hg sorang2 ka time 2??

    BalasPadam
  6. tu la..kalo perempuan mmg bahaya kow2 la..jalan gelap kalo ipoh-lumut tu..aah..sorang je la..sal nak blk umah dari kerian..

    BalasPadam
  7. xyah ckp la kwsn 2...den dlu pn pnah kne sbenanye cmni n rasenye dkt kwasan2 tu la jgak...dkt ipoh...uishhh, SERAM kwsannye..., tp bkn sorang2 la...ngn fmly (tp, bedeba la jugak), kes bateri la tapinye, asek kne tmbh air j...sabo j laaa...mau pkul 1 lbh gak smpai umh...

    BalasPadam
  8. woo..smalam x leh nak watpe da..mase kete tgh tnjuk tanda2 abis minyak tu da kata da dlm hati "abis ak"..haha..

    BalasPadam
  9. kalo hg bawak pemudaharapan n seme mayb xjd mcm nie..huu~~bkn nk bangga..tp beringat la anda sebelum anda mati..

    BalasPadam
  10. perghh..mantap2..pemudaharapan mmg power la..ni kaffarah men tu la kot..hehe..

    BalasPadam
  11. haha....taw xpe...aw0k da pesan bnyk kali da....ko ni munj kre men redah je...nk cri pglaman pun biar b'tempat....pglman kg poh ke oke la jgak....haha

    BalasPadam
  12. hahaha....nazme..ak rase cam tw je hg nie sapa dia..awok pun x taw la sape yg bwk p masuk kg poh..mike mengingatkan teman la nak post kat dlm blog ni..haha

    BalasPadam
  13. meh ak teka, nazme ni nu'man kn?? haha

    BalasPadam
  14. haha...ntah..agaknya la..kah3

    BalasPadam
  15. coklat dari klang tu mcm kenal.
    ehem!
    masuk jugak dalam blog yer

    pglman sebegitu . wahh
    tahniah,
    memang cuak dan ketakutan.

    BalasPadam
  16. mule2 rasa kesian tp rasa mcm nk gelak..boleh plak 2x lupe isi minyak..tuan kete je yg nak 'makan'..kete die pun nak 'makan' jgk..hehehe
    area lumut mmg gelap pun..ade kisah kt situ..huhu~

    BalasPadam