Ahad, 13 Mac 2011

Bagaimana Saat Akhirku Nanti

Assalamualaikum..

"fitrah manusia,bila sesuatu perkara yang berlaku kena dengan jiwanya..dia akan suka..bila sebaliknya berlaku..hatinya akan memberontak..mula timbul perasaan benci..namun,pada hakikatnya..boleh jadi perkara yang tidak disenangi itulah yang terbaik buat dirinya.."

Digemparkan dengan berita tsunami yang berskala 8.9 richter di Jepun..hmm..ana terbayangkan bagaimana saat datangnya seruan Ilahi kepada kita..adakah saat itu kita sudah bersedia atau sebaliknya..

Teknologi yang ada pada zaman sekarang memudahkan kita utk mengambil pengajaran dari orang yg sudah terlebih dahulu meninggalkan kita..Youtube,Dailytmotion dan segala tube2 yang ada boleh kita gunakan untuk menonton saat sakaratul maut seseorang..Tapi selepas itu..apa yang kita lakukan???


video 1

bayangkan ianya terjadi pada kita..
video 2

kegiatan ni masih dilakukan walaupun da tau risiko nye..

video 3

boleh jadi time kita main bola..
video 4

dalam berjihad di jalan Allah S.W.T

itu org yang telah meninggalkan kita..kita bagaimana?fikir2kanlah..gunakan nikmat sebaiknya..

Firman Allah S.W.T.."setiap yang hidup pasti akan mati (QS 3:183)"

Klik di sini utk kisah yang menarik

Semoga kita sentiasa berusaha utk menjadi hamba Allah yang terbaik.."Janganlah kamu mengatakan terhadap orang-orang yang meninggal di jalan Allah bahawa mereka itu mati,sebenarnya mereka hidup,tetapi kamu tidak menyedarinya (QS 2:154)"

"sesungguhnya akhirat itu lebih baik untukmu daripada dunia (QS 93:4)"

wassalam

Ibnu Radzi

1 ulasan:

  1. "akn dtg penyakit 'wahn' pd umatku di akhr zmn iaitu cintakn kehidupan dan bncikn kematian"..
    Good job Achik.. post ni menyedarkan ana that bila maut dtg, ia x pernah awl even 1 min and x pernah late even 1 min.. mudah-mudahan hdp kita diakhiri dgn husnul khatimah..amin..

    BalasPadam